Аутсорсинг на миграцията Made In EU

17:50, 29 ноември 2022
Италия и Германия в сблъсък на позиции
Проблемът с нелегалните емигранти в Европа набира сили
Дебатът за неправителствените организации се провежда в момент, когато молбите за убежище в ЕС достигат най-високото си месечно ниво от 2016 г. насам

Споровете за това как трябва да функционират частните спасителни кораби на неправителствените организации (НПО) се оказаха по-удобна цел, отколкото хармонизирането на раздробените правила за предоставяне на убежище или отказ на такова.

ЕС е възложил голяма част от миграционната си политика на флотилия от частни лодки, които търсят в Средиземно море хора запътили се към Стария континент от по-бедни страни.

През последните седмици тези лодки, управлявани от различни неправителствени организации, които не се контролират пряко от нито едно правителство, се превърнаха в център на нарастваща буря по отношение на миграцията, тъй като държавите се притесняват от новия приток на хора и спорят къде да бъдат настанени те в рамките на ЕС.

И все по-често се оказва, че споровете за това как трябва да работят тези НПО се оказват по-удобна цел за чиновниците, отколкото хармонизирането на остарелите и раздробени правила на ЕС за предоставяне на убежище.

От една страна, Италия е начело на коалиция от южноевропейски държави, които твърдят, че лодките на НПО всъщност насърчават търсещите убежище и трябва да бъдат по-тясно свързани с (често далечната) страна, в която са регистрирани.

От другата страна са страни като Германия, където са регистрирани няколко от тези НПО. Те се опасяват, че южните страни наистина искат просто да изгонят лодките на неправителствените организации.

От своя страна ЕС просто насърчава страните да се разберат, като заявява, че по закон Брюксел не може да създава свои собствени правила по този въпрос. Оправяйте се сами, както се казва.

Резултатът, умишлен или не, е, че лодките на НПО сега на практика са в центъра на миграционната политика на ЕС - развитие, което озадачи самите организации.

Нарастващи притеснения за миграцията

Дебатът за неправителствените организации се провежда в момент, когато молбите за убежище в ЕС достигат най-високото си месечно ниво от 2016 г. насам. Дипломатите също така са загрижени, че милиони украинци може да са на път, тъй като Русия атакува електрическата мрежа на страната на фона на падащите температури. Вече 1,5 млн. украинци се намират в Полша, а повече от 800 000 са в Германия.

Но вниманието се насочи към лодките на неправителствените организации по-рано този месец, когато новото дясно правителство на Италия отказа да позволи на частен кораб да разтовари спасените от него мигранти. Вместо това лодката трябваше да отиде във Франция, където е регистрирана организацията.

 Този ход предизвика ожесточение между Рим и Париж. Въпреки че Франция се съгласи да приеме кораба, позовавайки се на хуманитарни съображения, по-късно тя преустанови сделката за доброволно преместване на търсещите убежище от Италия. И Франция, и Комисията обвиниха Рим, че не спазва международното право.

Оттогава въпросът се превърна в по-широк дебат в ЕС относно нарастващия брой на търсещите убежище, пристигащи в Централното Средиземноморие от страни като Либия и Тунис - най-малко 90 000 души досега, което е с над 50 % повече от миналата година.

Все пак голяма част от разговорите бяха посветени на НПО

В съвместно изявление преди две седмици Италия, Гърция, Кипър и Малта обвиниха неправителствените организации, че действат по "некоординиран начин".

Te изразиха позиция, че "начинът на действие на тези частни кораби не съответства на духа на международната правна рамка". Те призоваха "държавата на флага" - държавата, в която е регистриран плавателният съд - да "поеме отговорност" за спасените мигранти.

Германия се противопостави на тези настроения. В Twitter италианският посланик на страната Виктор Елблинг заяви, че организациите просто запълват вакуума, който държавите от ЕС създават.

Италия и хардлайнерите в областта на миграцията също така обвиниха лодките на НПО, че по същество насърчават трафика на хора и може би дори се сговарят с трафикантите на мигранти.

Неправителствените организации многократно и категорично са отхвърляли тези обвинения.

Frontex, граничната агенция на ЕС, е изразявала загриженост относно взаимодействието на тези организации с трафикантите на мигранти, но никога не е твърдяла, че става дума за сговор.

Планът на ЕС

Миналата седмица Европейската комисия представи на министрите на вътрешните работи своя собствен "план за действие" за Централното Средиземноморие.

Сред предложенията са: засилване на партньорството с Либия и Тунис; ускоряване на доброволния механизъм на ЕС за вътрешно преместване на търсещите убежище; и приемане на насоки за операции по търсене и спасяване в морето.

Предложенията не са нищо наистина ново, което показва борбата за цялостно справяне със ситуацията.

Досега в рамките на доброволния механизъм на ЕС са преместени едва 113 мигранти, въпреки обещанията за преместване на 8000 души. А работата с държави извън ЕС поставя свои собствени предизвикателства - ЕС се сблъска с подобни обвинения в аутсорсинг на миграционните си усилия през 2016 г., когато плати на Турция да приеме сирийци, опитващи се да стигнат до ЕС.


Етикети:
Европейска комисия, Европейски съюз, мигрантски натиск, нелегалните мигранти
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Анализи