9 септември и обратите в отношенията с Русия

18:10, 09 септември 2022
Как страната ни успява да бъде хем руски протекторат, хем клиент, хем и противник.
9 септември и историята
Противоречия има дори в символиката: Въпреки че статуите на Ленин са съборени след 1989 г., други признаци на уважение към Русия остават част от текстурата на българския живот

Едва ли има страна в Европа, която е преминала през толкова обрати в отношенията си с Русия, колкото България. Някак страната ни успява да бъде хем руски протекторат, хем клиент, хем и противник.

Победата на Руската империя през 1878 г. срещу османците води до Освобождението на България. Следва период, в който нямаме никакви преки дипломатически отношения.

В Първата световна война, България и Русия се оказват на противоположните страни и се изправят един срещу друг на бойното поле.

Във Втората световна война нещата обаче са коренно различни. Въпреки че сме съюзник на нацистка Германия, България отказва да обяви война на Съветския съюз, камо ли да изпрати войски на Източния фронт.

През 1944 г. на днешната дата (9 септември) Червената армия пристига в България, установява с терор престъпния комунистически режим, макар да възвестява пристигането си като „второ освобождение“. 

Така след началото на Студената война България става известна като „16-та република“ на Съветския съюз.

Стигаме до 1989 г. – с краха на комунизма и на СССР, връзката между България и Русия става несигурна. България се стреми към членство в ЕС. След известно колебание присъединяването към НАТО също става приоритет.

В смутните години на криминалния преход обаче Москва укрепва позициите си в българския енергиен сектор, поддържа връзки със знакови политици и бизнесмени. Затова продължава да има силно влияние върху множество българи, таящи носталгия по годините на комунизма, когато руският език е бил втори у нас, руското радио и телевизия – ежедневие, а руските туристи по Черноморието – обичайна гледка.

В годините на криминалния преход политици и бизнесмени са доволни да обслужват интересите на руските енергийни компании, а след това да получат своето парче от баницата. Както казват иронично родителите ни: „Всичко е било откраднато с честен труд“. 

Когато обаче външният и вътрешен натиск се засили, България избра Запада – през 2004 г. се присъедини към НАТО, а през 2007 г. към Европейския съюз. 

Години по-късно се видя, че отношенията с Русия започват сериозно да се разклащат. Най-показателният пример може би е „Южен поток“, когато в правителство с мандат представяща се за проруска партия проектът бе спрян, за да бъде избегнат разрив с ЕС и САЩ.

Впоследствие Путин избра алтернатива – Турски поток – но не и преди директно да обвини България, че е нарушила ангажиментите си към Русия.

Това бе актът, който Кремъл не ни прости. Макар после „Турски поток“ да бе разширен и на територията на България със средства от държавата ни, Москва продължи да ни гледа с подозрение. 

Заради такива и някои по-скорошни „сътрудничества“ с правителствата на Путин обаче и Брюксел ни гледа с подозрение.

Така стигаме до 2022 г., когато Кремъл смята българските политици за неблагонадеждни, а ЕС и САЩ смятат, че продължаваме да сме в малкия джоб на Путин.

Войната в Украйна обаче промени правилата на играта. Продължителните военни действия би следвало да отприщят нова Студена война между Запада и Русия. България се намира в исторически момент, защото този път трябва да изберем страна веднъж завинаги. Илюзорната позиция, че може да бъде „мост между ЕС и Москва“, обрича България да бъде маргинализирана. 
Етикети:
Русия, ЕС, енергетика, САЩ, отношения, Южен поток, България
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи