100 дни на власт: В какво успяха и в какво не управляващите

15:42, 22 март 2022
Според социолозите меденият месец на властта е приключил и началният кредит на доверие вече не съществува
НС
Правителството на Кирил Петков полага клетва - 13.12.2021 г.

Навършиха се 100 дни от кабинета „Петков”. Кабинет, от когото хората очакваха промяна. Успяха ли обаче управляващите да изпълнят това очакване.

След три парламентарни избора в страната, “Продължаваме промяната” сформира правителство заедно с БСП, ИТН и Демократична България.

Премиерът и министрите положиха клетва пред Народното събрание на 13 декември 2021 г.

Времето, в което Кирил Петков пое кормилото на държавата определено не беше благоприятно. Още в началото на своя мандат правителството трябваше да се бори с поредната COVID вълна, нарастваща инфлация у нас, високи сметки за ток и газ, а сега и на основните хранителни продукти и разбира се войната в Украйна.

Енергийната криза и мораториумът

Едно от първите неща, което предприе новият парламент бе мораториумът върху цените на тока, парното и водата за битовите потребител. Кабинетът го гласува като прие предложението на опозицията. След всеобщото мнение на експертите, че е нецелесъобразен и вреден и противоречивите реакции на обществото, управляващите побързаха да съобщят, че мораториумът може да падне и по-рано, в зависимост от състоянието на енергетиката. Скандал разтресе публичното пространство, когато бе сменен шефът на "Булгаргаз". Новите управляващи си избраха и нов председател на КЕВР и дори имаше обвинения за саботаж към предишното ръководство и институцията.

Кирил Петков към КЕВР: „Като се заклехме като правителство, в същия ден КЕВР увеличи цената на тока и трябваше да въведем мораториум, имах колебания дали не е било преднамерено. Но второто решение сега, на 1 януари с увеличението на цената на газа, доста ясно показва, че този орган не си върши работата както трябва".

КЕВР отговори, че не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на "Булгаргаз", проверявайки дали предложението съответства на заложените в договорите с газовите доставчици формули на изчисляване.

Цената на природния газ в България зависи преди всичко от цените на европейските газови пазари (70%) и от цената на петрола (30%).

Компенсациите за високите сметки за ток и газ, подскочили рекордно не само заради икономическата криза в света, вследствие коронавирусната пандемия, но и заради войната в Украйна, трябва да продължат до края на март. Кабинетът реши да компенсира не само бизнеса, мрежовите оператори и разпределителните дружества, но и битовите абонати, които се отопляват на газ - средно с около 30 лв. за МВтч. За плащанията бяха осигурени 221 млн. лв. Въпреки това бизнесът се оплака от непосилни сметки за промишлен ток.

Планът за възстановяване се бави

Защо се бави Планът за възстановяване и устойчивост е въпрос, който дава възможност за спекулации от страна на всяка политическа сила. Опозицията обвинява управляващите, че го бавят заради собствени амбиции. От своя страна управляващите гарантират, че Планът не е провален. След преработката му от правителството беше поставен акцент върху произвеждането на батерии за съхранение на енергия. Те ще са с 15 години живот и ще са собственост на дружество под шапката на Министерство на енергетиката. Вицепремиерът Асен Василев заяви, че очаква Европейската комисия (ЕК) да одобри промените в Плана до 15 март. Той добави, че промените са представени на ЕК и са одобрени, но продължават разговорите за декарбонизацията в българския План. Проблем остава и съдбата на въглищните централи.

"Постигнахме значителен напредък по българския план за възстановяване с премиера Кирил Петков. Продължаваме конструктивен обмен"- каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.Тя се надява сагата с българския план да е финализирана до 15 април.

Бюджет и нов заем

Днес половин милиард лева нов дълг бяха поети чрез аукцион на вътрешния пазар, съобщиха от Министерството на финансите. Така общата нова задлъжнялост на страната ни от началото на годината става 1 милиард лева, при лимит от 7,3 млрд. лева.

Именно на 2 февруари кабинетът одобри дълг от над 7 млрд. лева, с който да финансира и стари дефицити.

„За 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7,293 млрд. лв. Но трябва да се разбере, че 3 млрд. лв. от тези 7 млрд. лв. реално са стар дълг, който изтича", поясни тогава премиерът.

По думите му с този дълг трябва да се рефинансират стари задължения и новият дълг реално е 4 млрд. лв. „Това трябва да се каже ясно, за да не се спекулира с темата колко е новият държавен дълг“, каза Петков.

Бюджетът закъсня с няколко месеца, но бе обявен за най-социалния с обещание да е още по-щедър в средата на годината, когато властта ще го актуализира.

Над 6 млрд. отделиха управляващите за здраве, а властта обеща реформите след средата на годината, когато бюджетът ще бъде отново коригиран. За тогава остават евентуални опити за отпадане на т.нар. клинични пътеки. За пръв път от последните три правителства обезщетението за майчинство бе размразено и изравнено с минималната заплата. НОИ се коригира, а от юли пък се предвижда още 6,1% увеличение. Пенсионерите, които се ваксинираха, пък получиха и по 70 лв. бонус от държавата.

Управляващите повишиха на 710 лв. минимална работна заплата и направиха безплатни детските градини.

Всички социални плащания и увеличения гордо обявени от кабинета обаче стремглаво потънаха в двуцифрената инфлация.

Инфлацията и спекулата с цените

Покачването на цените винаги влияе най-много на нагласите на хората. Годишната инфлацията за февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. закова на 10 процента, по официални данни на НСИ. За последен път подобен скок е имало през октомври 2008 г.

После се появи спекулата в цените. Първо на горивата с истерията по бензиностанциите, после на олиото, с реденето на опашки и дори завършила със смъртта на човек.

След това смут в коалиционните редици предизвика и поисканият от Нинова форсмажор в държавата заради войната. Лидерката на социалистите твърдеше, че е запознала партньорите с идеята си. Всички обаче отрекоха и се изказаха негативно.

Правителството призова хората да не се поддават на паника, която се създава във Фейсбук съзнателно от опозицията. Кирил Петков обяви, че увеличаването на цените на някои продукти в пъти е спекула и не трябва да се случва. А цените трябва да се качват на база на инфлацията.

„Избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички заедно трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и осигурява систематично решение на проблемите“, каза Петков.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова също коментира че цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула, но реално масово в магазините цената вече гони 7 лева.

Правителството масово отнесе критики заради високите цени.

Финансисти и икономисти дадоха примери с тока за бизнеса, който стигна рекордните 1170 лв./MWh Обвиниха правителството, че е създало пълен хаос в енергийния сектор и страната е изправена пред тежка криза.

Съдебната реформа и обещанието за нулева корупция

Обещанието за нулева корупция и съдебна реформа бе най-често повтаряния лозунг на новата власт. За да я постигне, новата власт си постави за цел смяната на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ и закриването на спецправосъдието.

Правосъдния министър Надежда Йорданова поиска от ВСС преждевременното прекратяване на мандата на главния прокурор Гешев, но засега всичко остава на думи и без резултат.

Главният прокурор пък кани Йорданова на дебат за закриването на спецправосъдието.

Появиха се искри на напрежение 

Първото официално посещение на премиeра беше в Северна Македония. Нещо, за което получи доста критики. 

Президентът Румен Радев определи визитата като прибързана.

"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", отговори Петков.

Петков бе упрекнат и от други политици и анализатори.

Войната в Украйна

През февруари започна и руската инвазия в Украйна, което доведе и до първата оставка на министър в България. Мястото на Стефан Янев като министър на отбраната беше заето от представителя ни в НАТО Драгомир Заков.

Стефан Янев беше сменен заради изказванията си във Фейсбук против засилено присъствие на НАТО у нас, против изпращането на оръжия в Украйна, а и наричайки войната "операция".

Неочаквано държавният глава, чиято кандидатура беше Янев, заяви публично, че е очаквал повече от бившия си служебен премиер.

За първите 100 дни видяхме и задържане на бившия премиер Борисов. Действие, което раздели обществото, депутатите и оценките на анализаторите. И което още не е завършено....

Бяхме свидетели и на протести и гражданско недоволство срещу правителството на Петков. На митинга срещу зеления сертификат премиерът опита да говори с хората, но бе заглушен с освирквания. На 3 март освен освирквания Кирил Петков бе замерян и със снежни топки. 


Рейтингът на новата власт бързо се срина

Шансовете коалицията да не изкара мандата си са сериозни. Това коментира в интервю за „Дивидент“ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

„Правителството тръгна с относително добър начален старт. Около 40% бяха положителните оценки към работата на кабинета и пак толкова отрицателните. Така беше и през януари и през февруари, но вече през март се появи рязък скок на отрицателните оценки и ерозия в положителните. И ако съотношението беше 40% към 40% положителни към отрицателни нагласи, сега изглежда като 29 на 56 в полза на отрицателните.

Данните сочат, че меденият месец на властта е приключил и началният кредит на доверие вече не съществува.

Задават ли се предсрочни избори?

Кога ще има предсрочни избори и дали ще има такива в рамките на този парламент са въпроси, които имат различни сценарии. При всички случаи обаче не виждам как тази конфигурация може да издържи, коментира политологът.

„Не виждам как би могло да има скорошни предсрочни парламентарни избори, защото не виждам коя от управляващите партии в коалицията – ПП, БСП, ИТН и ДБ - има интерес от избори в момента.

Това, което видяхме през 2021 г. е, че всички те – с изключение на ПП имаха негативен тренд. ПП ако хвърлят оставка няма как да имат по-добър резултат от този през ноември, нито пък по-добра политическа позиция от тази в момента. Все пак имат премиер, финансов министър и т.н. "Все още не виждам опасност за предсрочни парламентарни избори“, обясни Ганев.

В момента, в който някоя от партиите в коалицията си направи разчет, че губи много повече от оставането си от властта, тогава ще бъдем свидетели на счупване на тази коалиция, каза още политологът.

Етикети:
Кирил Петков, мораториум, ПП, инфлация, социолози
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи